Ramona

2014
Gilla Böcker


”Ramona är sexton år och har precis fått komma hem igen, efter flera år på olika vårdavdelningar och ungdomshem. År av låsta dörrar, undansmugglade glasskärvor och akutbesök. Nu ska hon vara vanlig tonåring igen, men hur är man det? Hur gör man för att inte känna sig som en förlorare när alla runt omkring är så normala och aldrig kan fatta hur det känns att ha en svindlande avgrund inuti? Så träffar hon Mark, som får värmen att sprida sig i bröstet. Men hur ska man våga närma sig någon när man gång på gång blivit sviken, inte minst av sig själv?”"Jag hetsläste Ramona under en enda kväll. Det är en extremt välskriven, underhållande, rapp, spännande och väldigt, väldigt fin berättelse om en tonårstjej som skildras så trovärdigt att det nästan är kusligt. För mig är det här en av årets allra bästa böcker."
– Svenska Dagbladet

"Det är en roman som andas förtvivlan, men ändå hopp. Att kunna gallra i det känslokaos som är Ramonas vardag, att kunna beskriva föräldrar, vänner, kärlek och tankar på ett balanserat sätt utan att det blir för Hollywood eller för nära avgrundens mörker, det är stort. Jag är mycket hoppfull inför Marta Söderbergs fortsatta författarskap."
– GT/Expressen

"Så sorglig, svidande, trovärdig och hoppfull hetsläsning."
– Lisa Bjärbo

"Väldigt, väldigt tung, men också väldigt bra. Tur att jag, misärmotståndaren, gjorde ett undantag. Ramona är en sån karaktär som biter sig fast."
– Bokhora

"Ramona är en in på bara huden skakande berättelse om det svåra att finnas till när man inte vet vem man är, inte förstår vad som är fel med en, när välvilja och kärlek från närstående inte räcker till. Eftersom man själv är sin värsta fiende. Välskrivet, nästintill outhärdligt men ändå med en strimma hopp."
– Gull Åkerblom, BTJ

Tillbaka till startsidan